Searching...
2012. december 3., hétfő

Kastélysorsok a Brassó megyei Bodolán (videó)



Bodola gyönyörű környezetben fekszik, vegyesen lakják magyarok, románok és cigányok. Erdélyi szintű kuriózum, hogy a falucskában négy kastély illetve kúria található. A négyből három közvetlenül egymás mellett áll egy hatalmas, régi fákkal övezett kertben.
Egyikük már romos, kettő elhanyagolt, de ez utóbbiak viszonylag jó állapotban vannak.

A negyedik egy kissé távolabb található, szintén egy nagy, ősfenyőfás park közepén, jelenleg a polgármesteri hivatalnak ad otthont.

A kastélyok mindegyikének más tulajdonosa volt, ők egymással még rokonsági kapcsolatban sem álltak.

BODOLA  (románul Budila, németül Bodila vagy Bodeln, szászul Budille) község Erdélyben, Brassó megyében, Brassótól 17 km-re keletre, a Tatrang folyó partján.
Szláv eredetű személynévből keletkezett (vö. délszláv Budilo). Első említése egy 1294-es oklevél 1366-os másolatában: Budula.
Magyar lakói a hagyomány szerint székely eredetűek. Mivel a Tatrang gyakran változtatta a medrét, a középkorban csak úgy tudott fennmaradni, hogy lakói állandóan újraépítették és erősítették a gátakat, védekeztek az árvizek ellen. (Wikipédia)

A falu Béldi Kelemen tulajdonában volt – ő nem gróf, csak földbirtokos volt, de övé volt az egyik kastély is. A másik három épület tulajdonosai Gróf Nemes, Gróf Mikes és Gróf Béldi Ferenc voltak.

Mikes gróf és Béldi Kelemen is szeszgyárat üzemeltetett, az előbbi gyára a jelenleg kultúrotthonként hasznosított épületben működött.

Béldi udvarház egykoron - kép: Deák Farkas: Uzoni Béldi Pál életrajza - mek.oszk.hu


A településen a mai napig nagy számban élnek cigányok, őseiket Béldi Kelemen hozta dolgozni a faluba. Őt magát is cigány Béldiként különböztették meg a helybéliek névrokonától, mert barnás volt a bőrszíne. Elmondások szerint a földbirtokost nagyon szerették az emberek, mert templomot építtetett, a többi gróffal együtt földeket és erdőket adott a falusiaknak és minden munkását rendesen megfizette.

A falu korábban közvetlenül az erdők alatt terült el, a földosztások következtében költözött le a mai helyére.

erdelyiturizmus.hu

Források: Erdely.ma / Wikipédia Összeállította: Erdélyi Képek (ro)

Nézze meg Antal Orsolya összeállítását, amely
a Duna Tv Térkép című rovatában került a képernyőkre:




0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Back to top!