Searching...
2012. szeptember 14., péntek

Régi erdélyi ételek receptjei

Három jellegzetesen erdélyi étel a hétvégi főzőcskéhez a posztban. A képen pedig egy szép adag csorba leves.

Póréhagymaleves palacsintával

Hozzávalók:

  • póréhagyma
  • pityóka
  • petrezselyemgyökér
  • zeller
  • murok, vagyis sárgarépa
  • tej
  • tojás
  • liszt
  • metélőhagyma
Tejben főzd meg a murkot, petrezselymet, zellert, szűrd le, és a levében főzd meg a kockára vágott krumplit és a póréhagyma karikára szeletelt fehér részét. Mikor a zöldség megpuhult, adj hozzá még 5 dkg vajat, sózd, borsozd. Közben cukor nélkül készíts híg palacsintát apróra vágott metélőhagymával, göngyöld össze, metéld kisujjnyi széles szeletekre, és tálaláskor tedd a levesbe.

Erdélyi zsiványpecsenye puliszkával

Hozzávalók:

  • marhahús
  • húsos füstölt szalonna
  • törött bors
  • hagyma
A húst vágd tenyérnyi nagyságúra, a füstölt szalonnát fele nagyságúra és vastagságúra, majd sózd és borsozd. A hagymákat négyeld fel. A fűszerezett hús- és szalonnaszeleteket, valamint a hagymadarabokat egy vagy több nyársra húzd fel, nem túl szorosan egymás mellé, a feltűzdelés váltakozva történjék. Nyárson sülő szalonnával kenegetve, állandó forgatás mellet, izzó parázs felett süsd jó pirosra. Tálra halmozott vagy formából kiborított puliszkára helyezve tálald.

Puliszka

Hozzávalók:

  • máléliszt, vagyis kukoricadara
  • víz
Tedd fel forrni a vizet, majd szórd bele a sót. Amikor már lobogva forr, tedd bele a málélisztet. Főzd körülbelül 20 percig. Ezután vedd le a tűzről, és ruhába bugyolálva kavard erőteljesen 3-4 percig. A puliszkát nedves fakanállal válaszd el az edény oldalától. Még 2-3 percig főzd kis tűzön, utána borítsd deszkára vagy tálra, és feszesre kihúzott cérnával vágd szeletekre. Tejjel, túróval, paprikás- és tokányfélékkel egyaránt finom, könnyű étel. Egészséges, de a kenyeret és a körítést is pótolja a húsból készült ételeknél.

Femina.hu

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Back to top!